omgaan met...5

marckant.be

Tekst en beeld : (C) Marc Meysmans

Onze gebruikelijke manier om er mee om te gaan - valkuilen

Hoewel we misschien denken dat we geen antwoord hebben op de omstandigheden die ons omver duwen, we hebben toch zo onze manier om er op te reageren. Het is goed om even na te gaan wat we meestal doen als ons iets bepaald overkomt.

  • Hoe ga ik om met de emoties die mij verlammen? Vecht ik er tegen? Laat ik ze toe? Veroordeel ik mezelf er om?
  • Voel ik mij verplicht om toch weer steeds naar die gelegenheden te gaan, waarvan ik eigenlijk weet dat ze me geen goed doen?
  • Hoe ga ik om met die persoon die mij steeds weer uit mijn lood slaat? Zoek ik hem of haar telkens weer op? Ga ik in de aanval? Verval ik in ontwijkingsgedrag dat mij helemaal in beslag neemt?
  • Heb ik bepaalde manieren om met frustraties om te gaan? Soms voelen we een drang om frustraties om te zetten in werken, druk doen, eten, praten, seksuele afleiding, slapen, …
  • Hoe ga ik om met mijn gevoel gevangen te zitten in de situatie die mij verlamt? Blijf ik als geslagen liggen? Minimaliseer ik de impact ervan op mijn leven? Forceer ik mezelf door te blijven waar ik ben? Denk ik er over na of bepaalde aanpassingen verlichting zouden kunnen geven?

Door onszelf te beluisteren leren we onszelf beter kennen. Het lijkt op dit moment misschien alsof we ons falen in kaart brengen, maar het gaat in essentie meer over het ontdekken van wie we werkelijk zijn, in alle eerlijkheid en openheid. God weet en ziet wel hoe we met iets omgaan, maar wijzelf plaatsen onze valkuilen soms liever niet in het licht. Toch hoeft er geen enkele vorm van veroordeling te liggen in de eerlijke vaststellingen die we kunnen maken. Het heeft een oorsprong en in de gegeven omstandigheden dus reden van bestaan. Datgene wat we bemerken kan betrokken worden in de ontmoeting met de Goede Herder. Daar is alles veilig. Hij komt in deze omstandigheden met een helpende hand en niet met een zwaard.

Leven in orde

aandacht voor ons leven