omgaan met...6

marckant.be

Tekst en beeld : (C) Marc Meysmans

Wat doet mij goed?

Als we onszelf meenemen in een zoekproces naar wat ons hindert in het leven, dan mag die zoektocht tegelijk ook uitgaan naar wat ons vreugde geeft. Vreugde én werken aan ons leven versterken mekaar: in vreugde vinden we draagkracht – in het werken aan ons leven komen we dichter bij onze vreugde.

In eerste instantie brengen we onszelf in een veilig kader. We mogen zoeken naar omstandigheden en plaatsen, die bij ons een gevoel van rust en veiligheid benadrukken. Dat kan even zoeken zijn, maar er moet ergens een plaatsje zijn waar we terecht kunnen en we ons op ons gemak voelen.

 

Het verschil tussen vluchtwegen en heilzame wegen mag misschien even geschetst worden. Als frustraties ons naar vluchtwegen leiden, doen die ons misschien wel goed op korte termijn, maar de vraag is of ze mee bouwen aan een stabiele en heilzame basis om vanuit te leven. In ons groeiproces mogen we op zoek gaan naar haalbare en vreugdevolle wegen die heilzaam zijn op lange termijn. We kijken uit naar wegen die de harmonie herstellen met onszelf, met God en ons naar een haalbare leefomgeving voeren. Ons volwaardig mens-zijn zoals God het heeft bedoeld mag opnieuw in de verf worden gezet. We gaan op een nieuwe manier zorg dragen voor onszelf.

 

We mogen onszelf nu iets gunnen. De wereld hoeft niet altijd dicht bij ons te zijn, we mogen alles ook een keer bewust buitensluiten, figuurlijk en letterlijk. Nu is het mijn moment. Hier ben ik thuis bij mezelf. Hier en nu doe ik wat goed voor mij is.

Even zoeken naar iets dat voor ons een teken van gezelligheid geeft kan de gedachten al in beweging brengen. Wie graag een mooi boek leest brengt makkelijk de gedachten even elders. Tal van persoonlijke interesses zijn een mogelijke aanleiding om onszelf een stukje vreugde te gunnen. Buiten zijn in de natuur wordt ook door velen ervaren als deugddoend. Zowel de beweging van ons lichaam en de frisse impulsen om ons heen doen goed.

Onze manier van zorg dragen voor onszelf mag benadrukken dat we het waard zijn om een plaatsje onder de zon te hebben, net als anderen. Van daaruit komen we open voor de Bron die in ons aanwezig is.

 

Leven in orde

aandacht voor ons leven